Nyúlnak a futamidők, drágulnak a hitelek

Nő a futamidők hossza és a felvett összegek nagysága a lakáshitelek terén. Sokan próbálnak lépést tartani a növekvő ingatlanárakkal. Miért nem igazán jó ez a tendencia?

Több tényező is abba az irányba hat, hogy egyre komolyabbak az igényelt hitelek, legyen szó akár személyi kölcsönről, akár jelzáloghitelről. 

 • A magyarok átlagjövedelme nőtt az utóbbi pár évben, különösen egyes szektorokban, mint az építőipar, informatika, vagy a vendéglátóipar.
 • A kölcsönök egyre alacsonyabb kamatokkal hívogatnak, ma már lényegesen jobb kondíciókkal lehet hitelt igényelni. 
 • Ha ingatlanról van szó, nincs is sok választása az átlagembernek, hiszen gyors drágulás zajlott le az utóbbi időszakban. Akár a dupláját is értheti ma egy lakás, ház az 5-7 évvel ezelőtti árának. Vagyis több pénz kell és több hitel az ingatlan vételhez. 

A felvett hitelek terén egyre bátrabbak vagyunk, és mivel jelentős a törlesztendő összeg, a választott megoldások e téren nem mindig a legbiztonságosabbak. 

A kisebb visszafizetendő összeg érdekében a többség még mindig nem végig fix hitelt választ. Így a későbbi pénzügyi kamatemelkedésektől válik függővé, mennyivel növekszik a havi törlesztőjük.

Van, amikor nincs választás

Emellett jellemző “technika” a futamidő kinyújtása. Minél tovább fizetünk, annál kisebbek lesznek ugyanis a havonta törlesztendő összegek. Ha egy 10 milliós hitelt két év alatt visszaadunk kamatostól, akkor nagyobb összeg esik egy hónapra, mintha ugyanezt tizenöt év alatt tesszük meg.

Sokan nem is tudnak rövid futamidőt vállalni, mivel a bevállalható havi törlesztő egyre inkább függ a jövedelemtől. A JTM korlát szigorítása volt az utóbbi évek tendenciája, azaz ma már nem lehet jelentősen megterhelni a családi kasszát. Ami jó is az ügyfeleknek, hiszen mondjuk a havi összjövedelmünk 60 %-nak hiteltörlesztésre való fordítása illuzórikus. Hacsak nem keresünk kiugróan jól – kimondottan magas jövedelmek esetén megengedőbbek is a bankok. 

Míg 2015-ben egy vizsgált banknál a lakáshitelek 17 %-a esetén vállaltak húsz éves futamidőt az ügyfelek, ez 2019 első felére felkúszott 34 %-ra.

Azok aránya, akik 5 éven belüli futamidő alatt vállalták a kölcsön visszafizetését, ugyanakkor visszazuhant. 

Éljünk a váltási lehetőségekkel

A hosszabb futamidő azonban mindig drágább, mert több kamatot fizetünk vissza, tovább használjuk a bank pénzét. A hosszútávon történő kamatfixálás pedig a legdrágább hitelt eredményezi – igaz így lesz kiszámítható a végösszeg.

A hosszabb időszak esetén jellemzően magasabb a THM. Hiába biztatóan alacsonyabbak a havi törlesztők egy több évvel hosszabb futamidő esetén, az összes visszafizetés nem néz ki olyan rózsásan. 

euro

Épp ezért érdemes mindig megpróbálni elő- illetve végtörleszteni, hogy minél kevesebb visszafizetendő összeg maradjon, minél hamarabb kilépjünk, ha már hosszú futamidőre kényszerültünk. Ami még nagy segítség, az a hitelkiváltás. Új konstrukciók mindig vannak, bármikor megjelenhet a piacon egy nekünk testhezállóbb ajánlat, és akkor váltani kell. 

Semmi nem köt minket a felvett hitelhez, a másikra való átváltás lehetséges, még akkor is, ha a hazai piacon kevesebben használják ki ezt a lehetőséget, mint ahányan megtehetnék.  

A személyi kölcsönökkel csúcs összegekhez is hozzájuthatunk

Könnyedén felvehetünk akár 8,5 millió forintot is ma már, minden eddiginél jobb feltételekkel. Méghozzá nettó átlagbérrel is hozzáférhetünk úgy a jó ajánlatokhoz, hogy a kamatok vállalhatóak.

A biztosíték csökkenti a bank kockázatát

Népszerűek a szabad célú hitelek, amelyeket kötöttségek nélkül vehetünk fel, ezek közül a legtöbben a személyi kölcsönt választják. Vannak jelentős eltérések a jelzáloghitelekhez képest. Utóbbiaknak jobbak a kamataik, viszont a személyi kölcsön rövid idő alatt, sokkal kevesebb adat megadásával és jelzálog letevése nélkül felvehető. 

A szabad felhasználású illetve lakáscélú jelzáloghiteleknél általában ingatlanfedezetet fogad el a bank, tehát egy jobb lakás vagy ház feltétele a kölcsönösszeg kiutalásának. 

A lakáshiteleknél szinte korlátlanul nagy összegeket – több tízmillió forintot – felvehetünk, a személyi kölcsönnél nagyjából tízmillió forint a plafon. 

hitelmult

Nagyon komoly összeghez juthat az átlagember

Ha az átlagbért (mintegy nettó 240-250 ezer forintot) vesszük figyelembe, akkor 8,5 millió forint is elérhető, a legszigorúbb hitelezési gyakorlatot véve 5,5 millió forintot adnak hitelbe a bankok 10 év törlesztési időszak mellett. 

Sokan személyi kölcsönből oldják meg az ingatlanvétel és -felújítás kérdését. Ez elsősorban azoknak előnyös, akik nem tudnak felmutatni jelzálogként egy saját ingatlant. Természetesen nem lehet ma már 9 milliónál egy pajtánál komolyabb építményt megvenni – itt a blogon is sokat foglalkoztunk az ingatlanpiaci árak elszabadulásával -, de plusz összegként készpénzes vásárláshoz, vagy felújítási célból jó lehet egy több milliós kölcsön. Amelyet ráadásul a fizetésünk igazolásával, akár egy héten belül is megkaphatunk. A hitelek még mindig nagyon kedvezőek: a THM-ek illetve kamatok felfelé indulása nem indult el. 

Vannak konzervatívabb és lazább bankok

A hozzáértők segíthetnek eligazodni a jobb és kevésbé jó ajánlatok között. Érdemes szakértőt kérdezni kölcsön felvétel előtt, mert a pénzintézetek egymáshoz képest kis eltéréssel alkalmazzák a legutóbb júliusban korrigált JTM-et (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót). 

Van, amelyik szigorúbban alkalmazza az állam által megszabott kereteket, van, amelyiknél nagyobb hitelösszeghez juthatunk, ami akár több százezer forintot is jelenthet. 

 

  

 

Nincs vége a lakásár emelkedésnek

Hatalmasat ugrottak a lakásárak, és vannak olyan szegmensek, ahol már nem is tapasztalni a korábbi vevői rohamot, olyan erősen eltér a kínálat és a kereslet.

Van, ahol még mindig nem tetőztek az árak

Az elemzések és vélemények erősen eltérnek, az ingatlanos cégek kimutatásai erősödést és dinamikus piacot mutatnak, míg a valós tapasztalatok szerint sokan elálltak a vásárlástól. A Magyar Nemzeti Bank 22,5 %-os áremelkedést mutatott ki 2019-re: a budapesti lakások ennyivel kerülnek többe átlagosan év végén, mint év elején.

Van olyan ingatlan típus, ami már nem tud tovább drágulni, de van, ahol még év végén is áremelkedést lehetett tapasztalni. Az olcsóbb lakások, mint a panelek terén lehet még növelni az árat. Illetve az ország keleti felében a téglalakásoknak is emelkedett még az év vége felé az ára.

Három hónapig várják a vevőt

A téglalakások iránt Budapesten egyre lanyhább az érdeklődés, itt az év második felében már 3 hónap kell ahhoz, hogy valaki el tudjon adni egy lakást az általa megálmodott ár közelében. Kicsit könnyebben kelnek el az egy fokkal olcsóbb panellakások – 553 ezer Ft / nm az áruk most a fővárosban -, de ezek is 80 nap alatt kerülnek vevői kézbe a meghirdetéstől kezdve.

Az, hogy átlagosan nehezebben elérhetőek, megfizethetőek lettek a lakások egy év alatt, nem teljesen fedi a valóságot. A fizetések sok területen erősen nőttek, emellett még tovább javultak a hitelkamatok. Igaz, lakáshitel esetén még más változások is történtek: magasabb elvárt jövedelem kell ugyanannyi hitelhez, ám ez voltaképpen biztonságosabbá tette a kölcsön igénylést.

Magasak a feltételek

Az biztos, hogy mivel megugrottak az ingatlanárak, a minimum 30 %-os önerő letételéhez mindenképpen kell a hitelből vásárlóknak egy komolyabb tőkével rendelkeznie, azaz nem tud mindenki kedvező lakáshitellel ingatlanhoz jutni.

Mit prognosztizálnak a jövőre a szakértők? Az alábbi folyamatok bizakodásra adnak okot.

 • A kamatok emelkedni nem fognak a kölcsönök esetén, további lejtmenet kétséges.
 • A lakásárak már nem tudnak hová emelkedni, lassan mozduló piacként negyedév, félév távlatában fognak visszaesni az árak.
 • Ami folytatódni fog, az a fizetések dinamikus emelkedése – nem minden téren persze.

 

 

Hogy előzzük meg az ajándék vásárlási mizériákat?

Közeleg a karácsony – a plázákban már állnak a kivilágított műfenyők, az élelmiszerboltokban előre kerültek a szaloncukrok és Mikulások. Sokan elsietettnek vélik az ünnepi időszak korai megjelenését, pedig egy dologra figyelmeztet mindez: meg kell kezdenünk az ajándékok megrendelését.

Egyre többen a neten intézik

A legnagyobb webáruházak nem veszik félvállról az év végi időszakot, nem véletlenül: ilyenkor mérhetetlenül sok megrendelésük érkezik. Egyre többen online intézik az ünnepi kiegészítők és meglepetések megvásárlását. Ez azzal jár, hogy erősen túlterhelődnek a webshopok, és még a mammutok sem tudnak azonnal reagálni egy-egy rendelésre. De nemcsak az online áruházak működésében keletkezhet zavar, a legkomolyabb csúszást a Magyar Posta okozza.

Főleg akkor kezdjünk el foglalkozni a témával, ha külföldről rendelnénk, mert akár többhetes kiszállítási idő is előfordulhat. Az Aliexpress eleve 30 napos határidővel szállít ki, de ilyenkor lehet, hogy 50-60 nap alatt kapjuk meg az ajándékot. Az országhatáron belül 2 hét is volt tavaly, mire kiszállították a csomagot a címekre.

Azaz ha november végén adjuk fel a rendelést, vélhetően már le is csúszunk december 24-ről.

Red Santa's hat on heap of hundred dollar bills - horizontal

Hogy előzhetjük meg, hogy ne januárban fussanak be a meglepetések?

Érdemes úgy rendelni ajándékot, hogy előre megnézzük, raktáron van-e a termék a webáruházban, mivel így időt nyerünk. A postai kézbesítés helyett megpróbálhatunk más utat találni, például ha mi megyünk az adott termékért vagy csomagpontra érkeztetjük – bár ez utóbbinál is lehet tumultus -, akkor az már jobb eredményt hozhat.

Amire még érdemes odafigyelnünk a nagy karácsonyi versenyfutásban, hogy ne költsünk sokkal többet a tervezettnél. 

Lehet, hogy túllépjük az anyagi kereteinket, de később fedezni tudjuk a plusz költést. Bánjunk csínján a relatíve drága hitelmegoldásokkal, mint amilyen a hitelkártya – amely a legnépszerűbb pénzügyi termék ilyenkor – , vagy az áruhitel igénybevétele. Igaz, vannak akciós áruhitelek, de a hagyományosak kimondottan magas kamattal kaphatóak meg. 

Ha időben gondolunk az ajándékokra, akkor van időnk személyi kölcsönt kérelmezni, aminek pár nap a lefutási ideje. Online is igényelhetünk kölcsönt, akár a legkedvezőbb hiteleket is kezdeményezhetjük már a gép elől. Nem is olyan régen 10-20 % közt voltak a THM-ek, most már egyszámjegyű hiteldíj mutatóval is kaphatunk kölcsönt – ez pár éve hihetetlennek tűnt volna. Ha kicsit nagyobb meglepetést szeretnénk, akkor nem kivitelezhetetlen így fedezni a vásárlás összegét. 

 

  

Óriási zuhanás a használt lakás piacon

Megállt az áremelkedés, és megálltak az eladások is a fővárosban. Ha valaki most szeretné eladni a lakását, az jól teszi, ha szerényebb árat nevez meg. A boomnak úgy látszik, vége, aminek sokirányú következményei vannak. 

Az érdeklődők fele eltűnt

Nem kevés, 46 százalékos visszaesést tapasztaltak a budapesti ingatlanpiacon ezév első felében a tavalyi év hasonló időszakához képest a használt lakások terén. 

Hogy minek köszönhető mindez? Leginkább annak, hogy átlagosan 18 százalékot drágultak ezek az ingatlanok tavalyhoz képest. Május óta már nem nagyon tudott az eladói oldal árat emelni, minimális emelkedést lehetett mérni, de addig száguldásban voltak az árak. 

A befektetési célú vevők feltehetően már ‘bevásároltak’ az áremelkedés első szakaszában, és sokaknak jobb üzlet a nyáron bevezetett új, magas hozamú államkötvény. 

Mit eredményez mindez a vevőknek?

Az, hogy már nem kapkodják el ezeket az ingatlanokat, melyeknek egyébként igen magas, átlagosan 720 ezer forint a négyzetméterára, azt eredményezi, hogy kisebb konkurenciával, és idővel alacsonyabb árakkal számolhatnak a saját célra vásárló ügyfelek. 

Ám a lakáspiac mindig lassan reagál a változásokra, mert a tulajdonosok ragaszkodnak a megálmodott magas árakhoz, és jellemzően a lehető legtovább várnak arra a vevőre, aki kifizeti az adott összeget. Még akkor is ha a szakértők egyértelműen túlárazottnak tartják a kínálatot. 

Hol van az eladóknak könnyebb dolga?

Ha vidéki ingatlannal rendelkezünk, még nem kell az árcsökkentésben gondolkodnunk feltétlenül. Olyan nagyvárosokban, mint Debrecen vagy Győr 5 és 3 százalékkal nőttek tovább az árak, azaz itt még hátravan a plafon elérése.

Az újlakások iránti érdeklődésben is bíznak az építtetők. Az építőipar nagyon lendületben van ebben az évben a statisztikák szerint: 17,8 százalékkal több épület készült el, beleértve a nem lakóházakat is. 

Száguld az irodapiac is, a bérleti díjak még jövőre is emelkedni fognak. Tehát ha van egy ilyen célra alkalmas ingatlanunk, egy kis – akár hitelre történő – felújítással könnyebben találunk bérlőt neki irodának kiadva. 

Újlakás ÁFA – elkerülhető, de milyen áron?

Mindazoknak, akik társasházi lakást építtetnek, illetve ilyen projektet kiviteleznek, komoly anyagi változásokat hoznak az aktuális adó módosítások. Mit lehet tudni az ÁFA sorsáról, és arról, az eladók és vevők mennyire érintettek?

Újlakás ÁFA – lecsökkentették, felemelik

Közeledik 2019 vége, amikor a jelenlegi – a korábbi szintről lejjebb hozott, tehát kedvező – 5 %-os ÁFA kifizetésére kötelezettek az újonnan átadott lakások tulajdonosai. Jövő évtől a vételár 27 %-os adót fog tartalmazni, ami azonos a kedvezményes ÁFA előtti adó szintjével.

Az állam kimondottan az építőipar volumenének élénkítésére vitte lejjebb az adót, ami egy – váratlan bejelentés nyomán – 2020 januárjától visszaáll az eredeti szintre. Ez mindenkit érinteni fog, aki akkor fizeti ki a lakását, kivéve azokat, akik

 • 2018 november 1-e előtt megszerezték az építési engedélyt, vagy ahol
 • 2018 november 1-ig bejelentésre került a projekt.

Ugyanis itt az érintettek egészen 2023 végéig húzhatják az adott ház elkészítését. Nekik csak a 2024 januártól kifizetett vételárban kell a 27 %-os ÁFÁ-t beleszámolni.

Rendezni kellett a futó projektek helyzetét

Ez a kedvezmény nyilvánvalóan azért lett jogszabályba foglalva, hogy az ÁFA emelés bejelentésének idején már zajló projekteknél a változás miatt váratlanul megugró költségek végeredményben se az építtetőnek, se a vevőnek ne okozzanak gondot. Hiszen igen nehéz eldönteni, hogy egy már a vételi szerződésben foglalt összeg megnövekedését ki vállalja át – és az építőipari szektor szereplői sem érezték volna fairnek ezt a helyzetet.

Nem csoda, hogy ilyen nehézségek mellett sokan döntenek inkább használt lakás vásárlása és esetlegesen felújítása mellett, mivel most már nehéz kifogni kedvező árú újlakás projektet. 

Vannak persze lakások bőven most épülőben, amelyeknél nem sikerült tavaly novemberig lefuttatni a bejelentést. Itt nagyon sok múlik azon a költségek terén, hogy mi szerepel a szerződésben.

Ha nettó vételár + ÁFA kifizetésében egyezett meg az ingatlancég a vevővel, akkor 2020 januártól a későbbi tulajdonosnak ki kell fizetnie a 27 %-os tételt.

Ha viszont netán bruttó vételárat fixáltak le, akkor az építtető fél fogja fizetni a többlet adót. 

epitkezes

Kifizetni teljesen egy tervrajzon meglevő lakást?

Ám még mindig van kibúvó: ha részletekben fizetjük későbbi otthonunk árát, és már idén tudjuk utalni a tételeket, akkor csak a 2020 elejétől kifizetett vételár részre vonatkozik a magasabb ÁFA. Akár annyira meggyorsítható a folyamat, hogy teljes egészében kifizethetjük a lakást előre, miközben csak 2020 január 1. után kapjuk meg a lakáskulcsot.

Mindezt persze át kell gondolni több oldalról is. Ha nem készül el határidőre, vagy hiányosan, műszaki problémákkal kerül átadásra a lakás, netán egyszerűen csődöt jelent az építtető, akkor cseppet sem előnyös, hogy előre fizettünk. Ezért is fontos, hogy megbízható céggel kössünk szerződést, csak akkor vágjunk bele társasházi lakás projektbe, ha elég garanciát látunk a sikerre. Például jó jel, ha bankhitelt kap az ingatlanfejlesztő cég, mivel a bank minden bizonnyal tüzetesen megvizsgálta az adott vállalkozást, és hitelképesnek ítélte.

Még olcsóbb a hiteled

Nagyon kedvező hitelkonstrukciókat találunk a piacon – még mindig. Nézzük meg egy kicsit tüzetesebben, mi a kamatok alászállásának az oka, és mi jellemzi a kevesek által ismert szabad felhasználású hiteleket.

Lakást is könnyebben szerezhetünk kölcsönből

Sokkal kedvezőbbek lettek a kölcsönök, mint korábban. Például ma már az olyan, korábban drágább verziók, mint a szabad felhasználású jelzálogkölcsön, közel olyan feltételek mellett érhető el, mint a lakáshitel amellett, hogy itt a hitelösszeget sokkal több mindenre költhetjük.

A szabad felhasználású, nagy összegű jelzáloghitel azért is lehet kedvező, mert lakáscél nélkül is fel lehet venni. Készpénzes vevőként jelenthetünk meg akkor ingatlan vételnél akkor, amikor egy lakáshitel esetén még csak elkezdenénk intézni a hitelt. Ma már ez kivitelezhető, a lejjebb szálló THM-nek köszönhetően. 

Megváltozott az ügyfélkör

Ezt a hitelfajtát egyébként alapvetően az alábbi célokra szokták felvenni:

 • Azok, akik mint fentebb írtuk, készpénzes vevőként előnyösebb startpozícióból indulva szeretnének lakást, házat venni.
 • Az új építésű ingatlant vásárlók, abba beszállók, akiknek hagyományos lakáshitellel döcögős lenne a fizetés.
 • Családi házat építők, akik már a teljes önerejük beépítése előtt szeretnének bankhitelhez jutni.
 • Akik a kedvezményes ÁFÁ-t szeretnék kihasználni hitelből történő vásárlásra, építkezésbe beszállásra.

Ma már 2-3 %-os kamattal is lehet 5-10-15 éves törlesztési időszakra ilyen hitelt felvenni, ám leginkább magas havi jövedelem – 450 000 Ft / hó feletti – mellett, vagy más, az alany javára írandó biztonsági tényező mellett igazán jók az ajánlatok. Ilyen kamatok alapvetően rövid kamatperiódusú kölcsönökre jellemzőek – megjegyzendő, a kamat nem azonos a teljes összköltséggel, a THM-mel. A kamattal akkor tudunk végig számolni, ha fix kamatozású hitelt veszünk fel, egyébként a 2 % növekedhet 20 %-ra is. epitkezes

Támogatottabbak a hagyományos lakáshitelek

Hozzá kell tenni, a lakáshiteleknek több előnye is van. Például fogyasztóbarát, kamattámogatott hitelek csak ezen a téren vannak, és az állami támogatások is azoknak elérhetőek, akik ilyen megoldással szeretnének otthont szerezni.

Ha lakást szeretnénk venni hitelből, akkor az elérhető szabad felhasználású jelzáloghitelek és lakáshitelek közül lehetőleg független szakember segítségével érdemes kiválasztani a leginkább nekünk való verziót.

Milyen hozamra számíthatunk lakás kiadásnál? Friss számokkal

Időről időre megvizsgálják, hogy különböző városokban és budapesti kerületekben mennyit hoz egy lakás kiadása. A legújabb hozam adatok igencsak biztatóak.

Majdnem kétszámjegyű nyereség

Az ingatlan tulajdon hozama két részből tevődik össze, a bérleti díjból, és a lakás felértékelődéséből. Mindkét összetevő hatalmasat növekedett az elmúlt időszakban, jelentősen drágultak az utóbbi években az albérletek, és az értékük is nagyot nőtt. Ez utóbbi persze csak az értékesítésnél nyom a latban, ha arra egyáltalán sor kerül, de akkor jelentősen.

Az olcsó hozza a legtöbbet

A legjobb hozamot egy budapesti VIII. kerületi és egy miskolci lakás hozta az idei őszi adatok szerint: 10.1 és 10.4 százalék a hozamok értéke. Az oka ennek az, hogy ezek az ingatlanok relatíve olcsók voltak, és nagyban nőtt az értékük, illetve ehhez képest igen jó bérleti díjjal kiadhatók. 

Kicsit alacsonyabb az egész fővárosra jellemző hozam, 8,1 százalék, a vizsgált vidéki nagyvárosokbanDebrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden, Veszprémben – viszont ennél jobb: 8,9 százalék.

Ennyit hoznak tehát általában a megvett és kiadott lakások; ezen belül jobb üzletnek bizonyulnak a használtak, mint az újak, méghozzá azért, mert az újlakások rendkívül drágák. Sokkal lassabban hozzák vissza az értéküket, illetve egy drága ingatlanra már nem lehet túl sokat ‘rádobni’, ha újra el szeretnénk adni. 

A bérlőváltás üresjárattal jár

Ami viszont az új, jobb állapotú otthonok nagy előnye, hogy kevesebb gonddal járnak, egyszerűbb ‘menedzselni’ őket. Egy frissen felújított ingatlan 5-6-7 évig ‘viszi el lábon’ magát. Ezt követően újra költeni kell az állagmegóvásra vagy a műszaki korszerűsítésre – ez mondjuk a mai jó hitelek segítségével nem kimondottan nagy gond. A használt lakásoknál egyébként a vételár 8-10 százalékára becsülik a vásárlás után felmerülő költségeket. 

A fenti vizsgálatban minden lakásnál havi 10 ezer forintos költséggel számoltak, valamint azzal, hogy 90 százalékban ki van adva az adott ingatlan, hiszen a való életben nem minden lakásba sikerül évekig megbízható bérlőt találni. 

 

Újabb kihívóval bővült a pénzküldés piaca

Magyar fejlesztésű szolgáltatás segíti a Viber felhasználóit, hogy immár üzenetek mellett pénzt is megosszanak egymással. Nézzünk körül a határok nélkül pénzküldéssel foglalkozó cégek szegmensében, ki mit kínál, kit érdemes választani?

A banki váltási ráta nem jó megoldás

Régebben, mielőtt az ún. fintech cégek megjelentek, komoly plusz költséget okozott, ha egyik számláról a másikra más pénznemben utaltunk el összegeket. Például ha nem forintban kaptuk a fizetésünket – ami az üzleti szféra és munkaerőpiac nemzetközivé válásával egyre hétköznapibbá vált -, akkor nyitnunk kellett egy devizaszámlát. Ha máshová küldtünk erről pénzt és az átváltásra került, a bank a saját, nem túl kedvező rátáján váltott.

pénzküldés

Később megjelentek a pénzküldő szolgáltatások, amelyek ténylegesen a garantált középárfolyamon váltottak, azaz a lehető legjobban járt a felhasználó, és minimális díjat számoltak fel a szolgáltatásért. Ezek az egymással is versengő vállalkozások – melyek egyike az úttörő TransferWise volt – egyre jobb lehetőségeket kínáltak, és ami a legfontosabb, pár lehetőséget már a hazai ügyfelek is használhattak.

A magyarok számára még kevesebb opció elérhető

Ide lépett most be nagy meglepetésre a Viber, amellyel már pénzügyi tranzakciókat is lehet végezni. Remek hír, hogy magyar kibocsátású bankkártyával is véghez vihetjük ezt, azaz ez a lehetőség már nemcsak azon honfitársainknak szól, akik mondjuk Nagy-Britanniában vagy Luxemburgban dolgoznak.

Pénzküldés olcsón, kicsiben

A nem banki utalásoknak megvannak a határai a pénzmosási törvények miatt, épp ezért a Viberen keresztül biztos nem fogja senki a vagyonát kimenteni külföldre. A havi maximális limitje a Moneytou küldéseknek 125 000 forint, évente pedig 780 000 forint. Arra tehát tökéletesen alkalmas a szolgáltatás, hogy elutaljunk egy múzeumi belépőjegy vagy akár egy Airbnb szállás árát. Az utalás itt sem ingyenes, egy jelképes díj mellett 3000 forint felett a küldött összeg 1,5 százalékába kerül. 

 

A korai nyugdíjba vonulás mozgalma – élet munka nélkül?

A neten végighasító életmód divathullámok egyike az, amelyik a munkát korán letevő, onnantól csak nyaralgató, nyugdíjasként pihenő hősöket ünnepli. Te is szeretnél munkába járás nélkül élni? Meg lehet ezt valósítani?

Vége a korán kelésnek

Sokan érzik úgy negyvenhez közeledve, hogy lassan elhagynák az élményt, hogy reggelente bejárnak a munkahelyre, legyen az iroda, építkezés, bolt, rendelő vagy egyéb. A folyamatos állásban levéstől ki lehet égni, főleg ha intenzíven igénybe vesz minket, nem véletlenül találták ki például fejlettebb és gazdagabb országokban a tanárok kötelező pihenő évét. 

Nagy álom sokaknak végleg letenni a kötelező napi robotot, és váltani, lehetőleg jóval több szabadidőre és lazább életmódra. 

Az életmódváltók egy része például az ingatlan kiadásra teszi le a voksot, de mint már sokan itthon is megtapasztalták, például az Airbnb-zés nem a pihenésről szól. A rövidtávú bérbeadást kipróbálok jelentős része a magas követelmények és a sok teendő miatt hagy fel ezzel a vállalkozással. 

Megjegyzendő, ha ügyesen adjuk ki a bérlakásainkat – azután, hogy sikeresen felújítottuk őket akár kölcsönből – komoly passzív jövedelemre tehetünk szert. De ezt sem láblógatva érhetjük el.

Havi jövedelem nélkül kevésbé megyünk étteremben vacsorázni

A FIRE – Financial Independence Retire Early – mozgalom tagjainak viszont az a célja, hogy 30-40 éves kor környékén minden munkát letegyenek, és úgy éljenek, mint a nyugdíjasok. Ehhez tetemes megtakarítás vagy komoly befektetés szükséges.

Az állásból kilépés után persze projektmunkákat elvállalnak a lelkes FIRE mozgalmárok az életszínvonal fenntartása érdekében, ami viszont néha azzal jár, hogy többet dolgoznak, mint valaha, ráadásul hektikusan. Hiszen a ‘fusi’ munkák, vállalkozások nincsenek tekintettel a klasszikus munkaidőre, de sok esetben a hétvégére, ünnepnapokra sem.

A stabil bevétel elmaradása, a tartalékokból való megélés oda is vezet sokaknál, akik ezt a metódust követik a gyakorlatban – elsősorban az USÁ-ban – hogy elkezdik visszavágni a költéseiket, míg a végén az élet ünneplése helyett fillérek tologatása a végeredmény. 

Van, ami nem látszik munkának, pedig az

A FIRE rajongói sokszor kerülnek a spórolás csapdájába, és lesz szabadúszó életmódjuk feszültebb és stresszesebb, mintha besétálnának reggelente az oly annyira unt munkahelyre. 

Persze sokféle váltás létezik, lehet az ember stabil állás nélkül például sikeres blogger, vagy oktathatja azt, amit csinált, vagy akár a nyaralójából csinálhat családi panziót – a határidők és a munka ritkán hagyható el teljesen.