Törlesztőrészlet – hogyan tegyük barátságosabbá?

Ma már komolyan be van határolva, mekkora hitelt és ezzel mekkora törlesztőrészletet vállalhatunk, de egy, az életünkben bekövetkezett komolyabb változás épp elég, hogy esetleg nehéznek bizonyuljon fizetni a havi részletet.

Minket védenek a korlátok

A havi törlesztés már nem a hitelt felvevők vállalkozókedvén múlik. Az MNB egyre alacsonyabbra szabta az utóbbi időszakban a kölcsönök mértékét a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) segítségével. Ma már korlátozottabban vehetjük igénybe a bankok pénzét, főleg, ha nem fix kamatozású hitelt szeretnénk, és nem 400 ezer Ft feletti a jövedelmünk.

pexels-photo-355988Az adósságfék rendelkezések ellenére elég egy váratlan kiadás, vagy egy kellemetlen fordulat az életünkben – válás, betegség, két munkahely közti szünet -, ami megnyirbálja a tartalékainkat, és máris nem tudunk annyit fordítani a hitel visszafizetésére, mint szeretnénk. Nem véletlenül javasolják a pénzügyi szakértők, hogy 3-6 havi fizetésünknek avagy bevételünknek megfelelő tartalék legyen a minimum, amivel rendelkezünk. Amíg ez nincs meg, ne herdáljuk a pénzt.

A banknak számos eszköze van

Ámde ha nem így tettünk, és nehézkes a törlesztés, még mindig van pár eszköz a kezünkben. Mielőtt jelentősen csúsznánk a fizetéssel, jelezzük a banknak, hogy ‘likviditáshiány’ lépett fel. Bujkálás helyett próbáljunk közösen megoldásokat találni a hitelező féllel. Ilyen lehet a hitelkiváltás is. Ezzel akkor tudunk előnyösebb konstrukcióra átváltani, ha még nem vagyunk mínuszban, azaz eddig minden részletet befizettünk.

Kérelmezhetjük a futamidő elnyújtását, akkor kisebb lesz a havi törlesztőrészletünk. De abban is megállapodhatunk, hogy átmenetileg, bizonyos időre csökken a havi törlesztőrészletünk. Persze ennek vannak következményei: a különbözet a tőketartozásunkhoz csapódik hozzá. Kaphatunk tőkemoratóriumot is. Ebben az esetben csak a kamatokat fizetjük, időlegesen. Itt ha a türelmi idő lejár, a felhalmozott adósságot meg kell adnunk.

Hogy ne merítsék le a számládat a neten keresztül

Ma már rutinnak számít webshopból vásárolni. Ám vannak olyan oldalak, ahol az online utalás nem teljesen biztonságos – lehet ez egy kis szálláshely kifizetése Ibizán, vagy vásárlás amerikai oldalról. Milyen megoldásokat használhatunk?

Biztonsági rések

Online megrendelni dolgokat nem olyan, mintha a piacon vennénk barackot, nem kapjuk meg azonnal, amit veszünk (rendszerint), és nem látjuk a másik felet, no és a pénzünket is virtuálisan küldjük. Ez okozhatja a legtöbb kárt. Nem ritka ugyanis óvatlan shoppingolók esetében, hogy kicsalják tőlük a bankkártya adataikat.

Jó tudni, ha – nem banki oldalon – megadjuk ezeket az adatokat:

  • kártyaszám
  • számlaszám
  • ellenőrző kód
  • lejárati dátum

Akkor lényegében átnyújtjuk valakinek a kártyánkat kódostól.

Egy dolgot vettél vagy rendszeres vásárlásra fizettél elő?

Elsősorban az USÁ-ban jellemző, hogy csak minden adatunk beírása után rendelhetünk. Gyakori a megtévesztő szolgáltatás név, amellyel később folyamatosan pénzt húznak le az ügyfelekről, akik nem is sejtik, hogy addig ismétlődik a fizetés, amíg fel nem fedezik és le nem állítják. Tehát ha olcsónak tűnik mondjuk egy online marketing tudáscsomag, az ezért is lehet. 

Egyszer használatos adatok

És mégis vásárolnak ott biztonságos módon az emberek – leginkább PayPallal, vagy virtuális bankkártya számmal. Ez egy olyan számlaszám, amit csak egyszer használunk fel, és aki megtudja az adatait, nem megy vele semmire, mert nincs mögötte valós számla. 

A PayPal esetében sem árt, ha rákeresünk arra, ki jogosult rendszeresen pénzt utaltatni tőlünk. Ilyen gond az eldobható számlaszámmal nincs. Kínál ilyet a Revolut pénzküldő fintech cég is többek közt. Emellett számos hazai bank általában plusz összegért nyújt hasonló szolgáltatást. Akár csomagban tíz virtuális kártyát is birtokolhatunk, így minden vásárlásnál mást és mást használunk fel, falat emelve ezzel valós számláink elé.

 

 
 

Babaváró hitel – ismét változnak a hitelezési szabályozások

Július elejétől változóban vannak a hitelekkel kapcsolatos szabályozások. Az ok az új állami támogatások megjelenése. 

Fiatal, dolgozó házasoknak, akik nem most költöztek haza külföldről

Az MNB új rendelkezésének lényege, hogy a babaváró hitelt fel lehet használni hitelkiváltásra is. Ehhez nézzük meg egy kicsit, mi az, amit igazán érdemes tudni erről a családtámogatási formáról?

A babaváró hitel meglehetősen sokoldalúan kihasználható. A törvénybe belefoglalt célcsoport – ami sokoldalúan rögzített, például azokra vonatkozik csak, akik fel tudnak mutatni 3 év TB fizetést – a babaváró hitel 75%-át betudhatja önerőnek a lakásvásárlás esetén. A CSOK-nál pedig ez a hányad 100%. 

Ha pedig várunk 90 napot (3 hónapot), akkor 100%-ban tudjuk önerőként felhasználni a 10 millió forint támogatást. Zárójelben: amely egyébként 5 éven belül született baba esetén kamatmentes (kezelési költség mellett). Hogy miért jó ez? Mert nem kell visszafizetni, ellenben a hitellel. Illetve érdemes arra odafigyelni, ha igényeljük ezt az összeget, hogy csak egyszer lehet felvenni. 

Egyre vonzóbb a babaváró

A jelenlegi változás lényege tehát, hogy akik már több hitellel is rendelkeznek, azok a babaváró hitelt kihasználhatják arra is, hogy csökkentsék az adósságukat, kiváltsák eddigi kölcsöneiket, vagy azoknak egy részét. 
A legutóbbi hitelekkel kapcsolatos módosítás az adósságfék szabályozással volt kapcsolatos. A kamatperiódussal összefüggően változtatták a törlesztőrészlet nagyságát, illetve az adós jövedelméhez mért arányát – erről korábban itt írtunk.

Masszív drágulás a lakásfelújítások terén

Vállalkozó szellemet feltételez, ha 2019-ben egy felújítást kiviteleztetnénk. A kis munkákat sokszor nem vállalják, és az árak mind munkaerő, mind építőanyag téren emelkedtek. Milyen tendenciákat érdemes ismerni? 

A minőségi munkaerőt fel kell hajtani

Tíz éve heteket, öt éve hónapokat, most rossz esetben éveket kell várni szakemberre, állítja a Világgazdaság. Az ok az építőipari munkások elvándorlása: ez az a terület, ahol nyelvtudás nélkül is vígan meg lehet élni pár országgal arrébb.

man-3752512_1280

A hosszú várakozási időt sokan úgy próbálják elkerülni, hogy kevésbé hozzáértő munkaerőre bízzák a feladatokat, illetve ilyen munkatársakat toboroznak a kivitelező cégek is. Ám szaporodnak az olyan esetek, amikből az derül ki, ez nem a legjobb megoldás. 

Az új otthonok sem időre készülnek el

A munkaerőhiány a felújítások mellett természetesen az újépítésű lakások átadását is érinti. Egyre gyakoribb, hogy nem tartják a kivitelezők az ütemterveket, pedig ez nekik sem jó, mivel kötbér fizetése vagy a – megrendelő részéről – a szerződés felmondása lehet a folyamat vége.

A felújítások esetén jellemzően harmadával nőttek a munkabérek, illetve az alapanyag árak is emelkedésnek indultak. 

De mit tehetünk, ha renoválni szeretnénk ingatlanunkat?

A kivitelező teamek legszívesebben nagyobb szabású, komplexebb munkákat vállalnak el. Ezért érdemes úgy alakítani, időzíteni a felújítást, hogy egy több hetes, hónapos munkát tudjunk rábízni a felújító gárdára, amely természetesen eléggé kifizetődő. Ha nem tudjuk ezt finanszírozni, a célzott hitel is sokat segíthet. 

Sokan halasztják el későbbre a javítási munkákat, hogy ‘összejöjjön’ egy komolyabb, több részből álló felújítási feladat, amiért már érdemes kiszállnia a szakembereknek.

Amire érdemes még figyelnünk, hogy mindig tudjuk, ki dolgozik az ingatlanunkon. Az alvállalkozói láncolatok, az egymásnak munkát adó cégek ‘kibogozása’ nagyon hasznos. Illetve a gyakorlott megbízók eljárása, hogy nem adják ki a megbízatást, amíg nem egyértelmű, ki vállalja a felelősséget, ha netán probléma merülne fel.  

 

Revolut, Transferwise, Curve – ismered a lehetőségeket?

Ha devizát küldenénk, tárolnánk, vennénk fel, akkor most már számos igen fejlett megoldás áll a rendelkezésünkre. Szerencse, hogy a fintech piacon komoly verseny alakult ki az ügyfelekért, és lassan Magyarország felé is bővül a piac.

Aki megtörte a bankok ‘uralmát’

A TransferWise az egyik első szolgáltató volt, amellyel több pénznemben lehet utalni. Ma már ‘borderless’ kártyával is rendelkeznek, amelyre 40 pénznemben tölthetünk fel összegeket és a pénzünket akár ATM-ből levehetjük, a bankinál sokkal kedvezőbb díjakért. Ennek a pénzküldő cégnek is hatalmas előnye, hogy minden szolgáltatása teljesen transzparens, azaz nincsenek kellemetlen meglepetések, rejtett díjak, amelyek egyszer csak előkerülnek. Az alapdíjak pedig nagyon is barátiak. 

A brit TransferWise a Brexitre is felkészült, többek közt Brüsszelben irodát nyitott, hogy az európai ügyfeleket semmilyen hátrány ne érje. Egyébként a pénzküldő cégnek Budapesten is van irodája. 

A legújabb lehetőség: a Curve

Komoly vetélytárs szolgáltatások terén a Revolut, amely szintén középárfolyamon, azaz a legkedvezőbb rátával vált. Most pedig itt a Curve applikáció, ami szintén egy alternatívája a hagyományos pénzváltásnak és deviza utalásnak. Mit tud ez utóbbi kettő?

A Curve-nál és a  Revolutnál kapunk egy Mastercard (debit) kártyát.

Mindkettő cégnél havi 200 fontnak megfelelő összeget ingyen kivehetsz ATM-ből.

A Curve a Revoluthoz hasonlóan középárfolyamhoz közel vált. Jellemzően mindkettő jobb váltás tekintetében, mint a Transferwise. Viszont a Curve ügyfelei számára csak havi 500 fontig ingyenes a váltás, utána 2% díjat számolnak fel, ami jóval előnytelenebb, mint a Revolut esetében.

A Curve emellett applikáció, amely az összes – a kártyánkoz kapcsolódó – költésünket számon tartja, és segít nekünk abban, hogy spóroljunk. Mondani kell, általában sem a bankok, sem a netbankok nem törekednek erre. 

Miért marad mégis versenyképes a TransferWise?

Ha jelentős összeget tárolnánk a számlánkon, akkor ezt a céget érdemes választani, mivel sokkal stabilabb pénzügyileg, mint a másik kettő, amelyek befektetői háttere kevésbé megbízható.

Ha sok pénzt küldünk, váltunk, érdemes az összes lehetséges opcióra ránézni. Van, amiben például a Revolut a nyerő, így verhetetlen az ingyenes pénzküldés másik Revolut felhasználónak. 

 

Van esélyed katásként kedvező hitelre?

A hitelképességet sokkal könnyebben megadják a bankok az alkalmazotti státuszban levőknek, mint a vállalkozóknak. A KATA nagyon kedvező adózási forma, kedvező hitelre szert tenni viszont kevésbé egyszerű vele.

Több százezer vállalkozót érint

Előnyös lehet a KATA, ha kellően jövedelmező a vállalkozásunk. Ám a leadózott bevételnek csak 60 százaléka számít olyan fix jövedelemnek, ami alapján például lakáshitelt lehet felvenni. Ennek az az oka, hogy a NAV ekkora hányadról ad jövedelemigazolást.

A jövedelem nagyon lényeges, mert a törlesztőrészlet maximális összegét ez adja meg, és ezzel a felvehető teljes hitelt is alapvetően befolyásolja. Persze kaphatunk alacsonyabb havi részletekkel hosszabban hitelt, de jó tudni, hogy minél elnyújtottabb a törlesztés időszaka, annál többet fizetünk.

A JTM szigorodik, és csökkenti a lehetőségeket

Mivel a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) korlát lejjebb megy idén július 1-től, azaz főleg a változó kamatozású verzióknál kevesebb lakáshitelt lehet majd felvenni, ezért nagyon fontos, hogy maximálisan tudjunk számítani a bevételünkkel hitelkérelem esetén. A katásokkal pedig bizalmatlanabbak a hitelnyújtó felek.

sokat számít a hitelnél a bevétel
Érdemes a bevételünket a maximumra felhúzni

Ha valaki mondjuk 400 ezer forint tiszta jövedelmet mutat fel, mint alkalmazott, az sokkal többet igényelhet, mint aki 400 ezer forintot számláz ki vállalkozóként – hiába jelenik meg ugyanakkora bevételként ez is, az is.

Nagyon fontos, hogy változhat az elbírálásunk aszerint, melyik bankhoz fordulunk. A pénzintézetek ugyanis eltérően járnak el a NAV által igazolt jövedelemmel.

Járhatunk sokkal jobban is, ha jó bankot találunk

Egy részük az egész összeggel számol, és ennek megfelelően számolja a havi maximális törlesztőrészletet.

Más bankok csökkentik ezt a bevételt még a katás adó összegével, és abból számítják ki a felvehető hitelt, illetve a havi legnagyobb törlesztőt.

Léteznek olyan bankok is, amelyek másként számolnak, és még további hányadokat vonnak le, de nem átlátható, hogyan ‘számítják át’ a katás bevételt.

Természetesen az első típusba tartozó bankok a legjobbak hitelfelvétel szempontjából. Hiszen mind az adó leszámítása, mind a ‘titkos képlettel’ való csökkentés kevesebb jövedelmet mutat fel végeredményként.

Lakáshitelt vagy személyi kölcsönt akkor kaphatunk – elméletben, mert ezt nem muszáj a banknak elfogadnia – ha a jövedelmünk eléri a minimálbért. Tehát ekkora összegnek kell lennie a végeredménynek, ezért a legjobban akkor járunk, ha minél nagyobb részét fogadja el a bevételünknek a bank.

 

Lakáspiac: fokozódik a pörgés?

Sokan a közeljövőre prognosztizálják az ingatlanpiaci drágulás tetőpontját. Ennél magasabbak már nem lehetnek az árak, és most kell eladni – tartja a közvélekedés. Ám még növekedhet az érdeklődés.

Csökkenés? Nincs a látóhatáron

Aki arra számít, hogy jön a válság, és gyorsan lehűl a piac, annak érdemes azzal számolnia, hogy az ingatlanpiac olyan, mint egy óceánjáró: nagyon lassan fordul csak meg. Azaz ha jön is fordulat, az árak évek elteltével fognak lanyhulni.

Érdemes belegondolni, a 2008-as pénzügyi válság 2013-ra vitte le mélybe a lakásárakat. A lakások legnagyobb része 180-210 ezer négyzetméteres árért kelt el. 2013-tól viszont több olyan tényező jött, például az Airbnb, ami világviszonylatban is szupergyorsan növelte az átlag ingatlanárat – elsősorban Budapesten.

A CSOK fűteni fogja a lakáspiacot

Annak, hogy válság esetén sem lanyhul egyhamar a drágulás, az egyik fő eredője egyébként az emberi tényező: a tulajdonosok, eladók ragaszkodnak a magas árakhoz. Ennek néha ésszerű oka sincsen, érdemes csak a patinás XII. kerület lakásáraira gondolni.

Hogy miért nem fognak visszaesni az árak? Az olyan állami lépések, mint a babaváró hitel és a CSOK fokozzák az érdeklődést, és helyükön tartják, netán emelik is a lakásárakat.

Mivel tömegek fognak tízmillió forintot kapni, amelyet jó esetben nem kell visszafizetniük, ez azt jelenti, hogy több esélyes vevő startol rá a lakásokra, és ez tolni fog a lakásárakon.

Hozzá kell tenni, mind a CSOK, mind a babaváró hitel célcsoportja erősen korlátozott, például csak házasok élhetnek a lehetőséggel. Ám aki az utóbbira esélyes – azaz biztos lehet abban, hogy lesz gyereke -, feltehetően mindenképpen élni fog a lehetőséggel, annyira kedvezőek a kondíciók.  

Ha tehát lakásunk van, érdemes költenünk a felújításra – lakásfelújítási hitellel is akár -, hiszen el fogjuk tudni egy, vagy két év múlva is magas áron. Éppígy az eladási árak a kiadásiakra is hatnak, és azok lejjebb ereszkedését sem lehet prognosztizálni.

Ha pedig azt tervezzük, hogy elhalasztjuk az ingatlan vételt, mert kivárjuk a  jó árakat, ezt nem feltétlenül érdemes tennünk.

 

Júliustól JTM változás a hiteleknél

Egy hónap múlva életbe lép az a változtatás a hiteleknél, mely szerint több jövedelmet kell felmutatni ugyanannyi kölcsönhöz. Érdemes kiszámolni, mennyi hitelt kapunk majd, ha akkorra tervezzük a felvételt.

Miért számolnak szigorúbban a jövedelemmel?

A fő kapcsolat az igazolt bevételünk és a felvehető hitel nagysága közt az, hogy biztosíték kell ahhoz, hogy vissza tudjuk fizetni a törlesztőrészletet.

lakáshitel
lakáshitel – egy fokkal szigorúbban

Persze, lehetőség lehet az is, hogy hosszabbra nyújtjuk ki a futamidőt, és akkor kisebb összegeket törlesztünk havonta. Ám ebben az esetben összességében drágább lesz a hitel felvétel, ami logikus is, hiszen tovább használjuk a bank pénzét.

A Magyar Nemzeti Bank évek óta arra törekszik, hogy biztonságosabbá tegye a hiteleket. A fogyasztóbarát lakáshitelek megjelenése is ennek jele volt. Az okok közt van az is, hogy a közelmúltban nagyszámú devizahiteles volt képtelen visszafizetni a felvett kölcsönt.

Nem kell izgulnod, ha nem lakáshitelt igényelsz

A változás elsősorban a lakáshiteleket fogja érinteni, azokon belül is a kevésbé biztonságos verziókat. A szigorítás a 10 évnél rövidebb kamatperiódusú lakáshitelekre vonatkozik. Ezen  belül is elsődlegesen az 5 évnél rövidebb időre fixált és változó kamatozású konstrukciók kondíciói változnak.

Magasabb jövedelemmel rendelkező igénylők esetén is csökkent a JTM a 10 évnél rövidebb kamatperiódusú hiteleknél, ám a szabályozás kevésbé szigorú, mint 400 000 Ft alatti jövedelem esetén. Arányaiban magasabb összegű hitelfelvételre lehet jogosult az, aki 400 ezer vagy a feletti nettó jövedelemmel rendelkezik.

Nincs túlsúlyban az 500 ezer forint feletti bevétel

Az MNB szabályozása szerint a viszonylag magasabb nettó jövedelemmel rendelkezők arányaiban magasabb összegű hiteltörlesztést vállalhatnak. Ezt a limitet emelik, 400 000 Ft-ról 500 000 Ft-ra fog változni 2019. július elsejétől. Ekkora nettó fix elég ritka. A jó hír, hogy a hitelfelvevőknek együttesen is elég, ha a bevétele eléri ezt a szintet.

A legolcsóbb hiteleknél, melyek kamatperiódusa 5 évnél rövidebb, drasztikus változás várható. Itt a jelenlegi JTM 60%-ról 30%-ra fog csökkenni. Ez azt jelenti, hogy egy 400 000 Ft-os nettó jövedelemmel rendelkező háztartás összes havi törlesztési kötelezettségének bele kell férni a jövedelem 30%-ába az eddigi 60% helyett. Ha valakinek nem éri el a jövedelme ezt a limitet, akkor 25%-al számolhat.

Hogy mekkora változást jelent ez? Ha 20 évig törlesztett valaki, akkor ezidáig ezzel a gyakran változó kamatozású változattal 44 millió forinthoz is hozzájutott. Ez hamarosan úgy módosul, hogy 22 millió forint hitelhez juthatnak az ekkora jövedelemmel rendelkezők.

Az 5 éves kamatperiódus esetén a mutató 60%-ról 40%-ra csökken, 10 év esetén marad a 60%.

A meglevő hitel is beszámít

Érdemes a részletekkel megismerkedni, de összességében látható: minél alacsonyabb a jövedelmünk, és minél gyakrabban változó kamatozású, kezdetben olcsóbb, de bizonytalanabb kimenetelű hitel felé orientálódunk, annál szigorúbbak lesznek a változtatások.

És ez még nem minden: a már igényelt hitelek jövedelmünket érintő terheivel is számolnak ezután a bankok. A meglévő hitelkeret 5%-a is beleszámít a JTM-be, mégpedig akkor is, ha abból egyetlen forintot sem használt fel az igénylő.

Egy haladó pénzváltás trükk

Sokak számára megoldandó feladat a devizaváltás időről időre, ami most, mikor a nyaralások időszaka eljött, a téma még inkább érdekes lehet.

A neten nézzünk előre utána

Külföldre menve először a hazai pénznemről váltunk át az ottanira. Majd az is fontos szempont lehet, hogy a megmaradó pénzünket vissza tudjuk váltani úgy, hogy ne veszítsünk sokat.

Érdemes ezeket a lépéseket nem az utolsó pillanatra hagyni. Ha például az egész családnak váltunk költőpénzt, vagy külföldi pénznemben visszük ki a szállás díját – ami lehet azért is, mert nem foglaltunk előre minden éjszakára -, akkor nagy összegekről van szó. De kicsit ‘bukni’ sem érdemes, hiszen ez megelőzhető.

A bankoknál ez a művelet nem olcsó

Azt általában mindenki tudja, hogy nem mindegy, hol váltunk. Az illegális utcai váltókat inkább felejtsük el, ha másért nem, azért, mert nem mehetünk vissza reklamálni.

A drágább helyszínek egyike a bankfiók. A bankoknak nem tartozik az alapszolgáltatásai közé a pénzváltás, így általában a váltási rátájuk messze esik a középárfolyamtól.

Külföld: pénzfelvét, kártyával fizetés

Ha külföldön vagyunk, az ATM-ekből való pénz felvételtől tartózkodjunk, a kezelési költséget csak akkor ússzuk meg, ha speciális, ingyenes külföldi felvételt lehetővé tevő kártyánk van. Ezt a lehetőséget tehát érdemes vészhelyzetre tartogatni, ennél még a külföldi bank fiókjában történő váltás is jobb megoldás.

Ha külföldön fizetünk bankkártyával – természetesen a hazai, forintos kártyával -, akkor is rákerül pár költség, amellett, hogy nem közép árfolyamon fog váltani a pénzintézet.

Mi emeli itt meg a költségeinket? A bankkártyánknak mindig van elszámolási pénzneme, ami általában dollár, vagy euró. Ha például Horvátországban fizetünk az euró alapú kártyánkkal, akkor a kunát először euróra, majd pedig forintra váltja a bank. Emiatt kétszer kell a deviza vételi és eladási ára közötti különbséget megfizetnünk.

Pénzváltók – egy pro tipp

Érdemes az utcai pénzváltókhoz fordulni, lehetőleg még itthon. Különböző cégek közt válogathatunk, és az interneten rájuk keresve megtaláljuk az aktuális váltási rátát. Ám érdemes nézni nemcsak napra pontosan, hanem óráról órára, ugyanis ez is változik.

A piaci zárás, délután négy után a kockázat miatt – mivel aznap már nem tudják betenni a bankba a bevételt, és másnapra kilenghetnek az árfolyamok – drágábban kapjuk a valutát. A vétel és az eladás között ilyenkor sokkal nagyobb a különbség.

Ez így történik a deviza küldő cégeknél is, ami megfigyelhető a közkedvelt Revolut esetében is. Hétvégén lehet, hogy rosszabbul járunk, ha feltöltjük az online számlánkat a pénzküldő szolgáltatónknál.

 

Figyelj oda, ki váltja át a pénzed

Az talán a legkevésbé beavatottaknak is egyértelmű, hogy a deviza váltást nem mindenhol és minden esetben végzik ugyanazon az árfolyamon. Ám hogy akár az online vásárlásnál is komolyan ‘lehúzhatnak’ minket, és még észre sem vesszük, az nem mindenkinek nyilvánvaló.

Mindig nézzünk utána, milyen árfolyamra számíthatunk

Amikor személyesen váltunk pénzt, akkor lehetőségünk van a kirakott árfolyamokat megnézni, és például a mobilunkon ellenőrizhetjük, jobb-e vagy rosszabb a hivatalos árfolyamnál. Ez utóbbi az úgynevezett középárfolyam, például a Magyar Nemzeti Bank weboldalán is közzéteszik (hozzátéve, hogy ők nem váltanak pénzt).

A bankok általában úgy váltják be a pénzt, hogy ráteszik a maguk díját, így ez a típusú váltás nem tartozik a legszerencsésebb esetek közé.

árfolyamok a repülőtéren
árfolyamok a repülőtéren

Épp ezért a ‘hivatalos’, banki deviza utalásnál és váltásnál jóval előnyösebb, ha olyan pénzküldésre szakosodott cégeket bízunk meg ezekkel az ügyletekkel, mint amilyet a TransferWise. Ők ugyanis garantálják a legelőnyösebb középárfolyamot, és teljesen átlátható a díjszabásuk.

Nem előzékenység, üzlet

Nagy lehetőség számos online kereskedésnek is az átváltás. Ha az Amazon, vagy bármelyik más webshop, illetve a PayPal felteszi a kérdést, akarjuk-e az általunk kiválasztott termék árát forintban látni, akkor az ‘igen’ itt egyben azt jelenti, hogy forintban is fogunk fizetni. Méghozzá olyan váltási rátával, ami alaposan megnöveli a költségeinket. Voltaképpen ez hozza nekik az egyik legnagyobb hasznot.

A PayPal esetében a ‘payment’ szekciónál nekünk kell az ‘automatic paymentet’ kikeresni, és beállítani, hogy elkerüljük a PayPal kevéssé szerencsés beavatkozását e téren. 

A kétszeri váltás kétszeri díjat jelent

Ám arra is figyeljünk oda, ha a bankunkra bízzuk a vételnél a váltást, még rosszabbul is járhatunk, ha az adott cégnél drága ez a szolgáltatás.

Egyes kártyák kétszer is váltanak, például forintra euróra, majd euróról az adott távolibb pénznemre. Ezt sok esetben ki sem írják a pénzintézetek a kapcsolódó információknál, érdemes rákérdezni akár USA dollár esetében is, de egzotikusabb valutáknál mindenképpen.